Belang inzet innovatie VG-sector

Belang inzet innovatie VG-sector

Steeds vaker wordt technologie ingezet als ondersteuning bij zorg en zelfredzaamheid in de thuiszorg of het verpleeghuis. Ook in de VG-sector wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie binnen één van de zes meest voorkomende thema’s: dagstructuur, lekker slapen, begrepen worden, veiligheid in de woning, sociale contacten en zelfredzaamheid. Inzet van deze (innovatieve) technologie moet hierbij waarde toevoegen en ondersteuning bieden voor de cliënt en/of (mantel)zorger. Ondersteuning is gericht op zelfredzaamheid en participatie en is nodig om enerzijds zelfredzaamheid te vergroten en anderzijds (te) moeilijke taken over te nemen.

Belang van maatwerk

Vooral binnen de VG-sector is het van belang dat technologie op maat ingezet wordt. Cliënten in de VG-sector zijn kwetsbaar. Vaak heeft men, naast de verstandelijke beperking, ook bijkomende problemen zoals gedragsproblematiek en lichamelijke beperkingen. De ondersteuning verschilt daarom per cliënt. Maatwerk is nodig waarbij eerder opgedane ervaringen van belang kunnen zijn voor de keuze van het hulpmiddel.

Kiezen van het juiste hulpmiddel is in de praktijk vaak best lastig. Goede informatie over de functionaliteit, vergelijken, uitproberen in de eigen woonomgeving en context van de cliënt zijn belangrijke stappen bij het vinden van het juiste hulpmiddel.

Helaas kun je als organisatie of als afdeling meestal niet alle beschikbare technologieën en hulpmiddelen in huis halen. Hoe weet je als organisatie of een hulpmiddel bruikbaar en toepasbaar is voor jouw cliënt? En hoe weet je of een hulpmiddel al binnen de organisatie aanwezig is en of het beschikbaar is om tijdelijk uit te proberen?

Innovatie VG-sector

Om inzicht te krijgen over de aanwezigheid en beschikbaarheid voor uitleen van (technologische) hulpmiddelen op andere afdelingen of locaties van jouw organisatie, is de Thuisleefbieb ontwikkeld. De Thuisleefbieb is software waarmee de uitleen en voorraadbeheer van zorgtechnologie en hulpmiddelen gefaciliteerd wordt. Met de software maak je inzichtelijk welke producten binnen jouw organisatie voorradig zijn en of de producten beschikbaar zijn voor de uitleen. Daarnaast beschik je over gebruikerservaringen die andere professionals na een uitleen van een product achterlaten. Hierdoor krijg je meer kennis en inzicht in de toepasbaarheid en werkzaamheid van het product. Met de Thuisleefbieb stimuleer je de inzet van (technologische) hulpmiddelen zonder onnodig veel administratief werk. De Thuisleefbieb wordt speciaal ingericht voor jouw organisatie, online in een afgeschermde omgeving met producten die jullie graag met en bij cliënten willen in zetten.

Meer weten over de Thuisleefbieb? Bekijk dan hier alle functionaliteiten. De Thuisleefbieb is een software-oplossing van Thuisleefgroep.

Delen op Social Media!

Volgende bericht

Want we hebben je nog zo veel meer te vertellen!