Terugblik webinar: En toen veranderde zorginnovatie zomaar je leven…

Terugblik webinar: En toen veranderde zorginnovatie zomaar je leven…

Dennie Jager was nog maar 19 jaar toen hij met zijn brommer een heftig ongeluk kreeg. Hij liep een dwarslaesie op en kreeg in het ziekenhuis te horen dat hij nooit meer zou kunnen lopen. Maar nog geen vijf jaar later lukt het hem om zelfstandig bij de Vier Mijl van Groningen te lopen. Hoe? Zorginnovatie veranderde letterlijk zijn leven…

Dennie Jager als spreker op het webinar

Als ervaringsdeskundige en inspirerende spreker nam Dennie Jager op 11 maart plaats aan de virtuele tafel om met Arjan van der Weijde het gesprek aan te gaan over toegankelijke zorginnovatie. Hij deelde met ons een enorm krachtig verhaal over hoe zorginnovatie voor hem het onmogelijke mogelijk maakte. Hij was 19 jaar toen hij met zijn brommer een ongeluk kreeg en het zwart werd voor zijn ogen. Eenmaal ontwaakt in het ziekenhuis werd hem duidelijk dat een dwarslaesie het gevolg van zijn ongeluk zou zijn. Zijn leven zag er opeens compleet anders uit.

Het Exoskelet als innovatief zorghulpmiddel

Na een lange periode van revalideren kwam het Exoskelet op Dennie’s pad. Een uitwendig skelet dat met behulp van elektromotoren ondersteunt bij het zetten van stappen. Het heeft hem geholpen om weer zelfstandig te kunnen lopen, maar is extreem duur, namelijk €100.000,-. Vrienden en familie van Dennie richtte stichting Walk On op om geld in te zamelen zodat meer mensen met een dwarslaesie kunnen lopen in een Exoskelet. Zoals Dennie zelf zegt, werd zijn kwaliteit van leven aanzienlijk verbeterd door de aanschaf van het Exoskelet. Hij viel af, werd sterker en had minder last van doorligplekken, rugpijn of incontinentieproblemen. Maar vooral het mentale aspect speelde een grote rol. Hij kon mensen eindelijk weer in de ogen aankijken, kreeg een gevoel van vrijheid terug en voelde zich er weer bij horen. ‘Jij hoeft immers niet de beperking te zijn,’ zegt Dennie zelf!

Niet alleen geld, maar ook tijd als bepalende factor voor toegankelijke zorginnovatie

De toegevoegde waarde van een dergelijk zorghulpmiddel is enorm, maar €100.000,- voor een zorghulpmiddel is uiteraard een flinke som geld en allesbehalve toegankelijk. Arjan en Dennie bespraken tijdens het tafelgesprek van Thuisleefgids of dat niet anders kan? Eén van de conclusies was dat niet alleen de prijs een bepalende factor is, maar ook de mogelijkheden in tijd. Zo hebben gebruikers van bijvoorbeeld een Exoskelet een flinke periode nodig, denk aan ongeveer een half jaar, om de voordelen en verschillen van het hulpmiddel te ervaren. Dennie geeft daarom aan dat realistische mogelijkheden aangeboden zouden moeten worden en men de kans moet hebben om het middel te leren kennen.

Meer inzicht en business cases noodzakelijk

Daarbij is er veel winst te behalen in de kennis omtrent zorghulpmiddelen, het inzicht krijgen in ervaringen van anderen en de vorming van business cases. Wat heeft de aanschaf van een bepaald zorghulpmiddel namelijk voor effect op de zorglast en dus uiteindelijk ook op de besparing in zorgkosten? Zou iemand met een Exoskelet met een aanschafprijs van €100.000,-, bijvoorbeeld in een later stadium minder vaak naar de fysio of revalidatiearts hoeven? Een duidelijke visie hierop ontbreekt en schetst juist het belang van de Thuisleefbieb. De Thuisleefbieb is een softwareoplossing voor zorgorganisaties om op eenvoudige en uniforme wijze zorgtechnologie te borgen, testen en beoordelen. De tool biedt inzicht in reviews van medezorgprofessionals en maakt het beheer- en uitleenproces een stuk gemakkelijker en efficiënter. Het komt namelijk regelmatig voor dat het beheer- en uitleenproces van zorgtechnologie binnen een zorgorganisatie onrust creëert. Denk aan producten die achter in de kast verdwijnen of niet meer geretourneerd worden. Dat kan uiteraard veel efficiënter en toegankelijker!

Meer te weten komen over dit onderwerp?

Op 11 maart 2021 gaven Dennie Jager en Arjan van der Weijde een webinar over hoe zorginnovatie toegankelijker kan en mag worden. Dennie vertelde hierin zijn verhaal en deelde zijn visie op toegankelijke zorginnovatie. Wil je dit webinar nog terugkijken? Stuur een mailtje naar thuisleefbieb@thuisleefgids.nl, dan delen wij de opnames van het webinar alsnog met jou!

Dit artikel is met zorg geschreven door Thuisleefgids

Bij Thuisleefgids bieden wij mensen met een zorgvraag, mantelzorgers en professionals een zo optimaal en onbezorgd mogelijk leven. ​Door het bevorderen van kennis, zelfmanagement en persoonsgerichte zorg kunnen mensen met een zorgvraag langer zelfstandig, veilig en plezierig thuis blijven wonen. We gidsen mensen door het oerwoud van de zorg en optimaliseren de zorgketen.

Op ons onafhankelijke platform voor consumenten en met onze software-oplossingen voor professionals (Thuisleefbieb en Thuisleefwijzer) krijgt men persoonsgericht advies met betrekking tot vergoedingen, zorghulpmiddelen en zorgtechnologie.

Delen op Social Media!

Volgende bericht

Want we hebben je nog zo veel meer te vertellen!